Den eviga frågan: Isolering & Isoleringsmaterial

Vid konvertering av skåpbil till camper van är isolering A & O för att skapa en stabil inomhusmiljö, oavsett om det är stekhett eller iskallt. Isolering gör inte bara att du håller värmen när det är kallt – den hjälper dig också att hålla värmen ute när det är varmt.

PLANERING & ÖVERSIKTISOLERING AV CAMPERVANINVÄNDIG INSTALLATION

9/19/20239 min läsa

Om du trodde att isolering bara var för att skydda mot kyla, är det dags att tänka om. Att välja rätt isolering för din campervan handlar inte bara om att hålla värmen ute eller inne, utan också om att skapa ett komfortabelt inomhusklimat året runt. Det är lite som att ge din van en bekväm, skyddande kostym. Och precis som med kläder, finns det många material att välja mellan – från tjocka vinterjackor till luftiga lager för varmare dagar. Vissa material är bra på att hålla värmen inne, medan andra hjälper till att hålla buller och oväntade väderförhållanden på utsidan. Så, låt oss ta en titt på de vanligaste isoleringsmaterialen och vad de faktiskt gör – förutom att skydda dig från att frysa rumpan av dig på en parkering i fjällen.

Men hur vet du vilken isolering som är bäst för just din van? Här kommer vi att gå igenom de mest populära materialen, deras egenskaper och vad du ska tänka på. Vi kommer också att förklara begreppet U-värde, så du får en bättre förståelse för vad som verkligen gör skillnad när det kommer till att skapa en bekväm inomhusmiljö.

Hur ska man isolera en campervan?

woman sitting on bed watching by the window during winter in camper van
woman sitting on bed watching by the window during winter in camper van
Del 2: Valet av Isoleringsmaterial – Vad Är Ditt Bästa "Komfortskydd"?
R-värde: Så mäts isoleringsförmågan

R-värde är ett mått på hur bra ett isoleringsmaterial kan stå emot värmeflöde. Ju högre R-värde, desto bättre isolering.

Till exempel kan ett material med R-värde på 4,0 (1,6 tum) per centimeter betyda att om du använder två centimeter får du ett R-värde på 8,0 (3,1 tum).
R-värdet tar hänsyn till alla tre typer av värmeöverföring: ledning, strålning och konvektion.

Isoleringsmaterial för campervan

Nu när vi är på jakt efter det bästa isoleringsmaterialet för campervan, låt oss titta på några av de mest populära alternativen som finns tillgängliga i Sverige.

När du ska isolera din campervan finns det flera olika material att välja mellan, alla med sina unika fördelar och nackdelar.

Sprayisolering, oftast polyuretan, är ett högpresterande alternativ som effektivt fyller alla utrymmen och minskar risken för köldbryggor. Dess största fördel är att det nästan eliminerar värmeläckage, men det är också dyrt och mindre miljövänligt på grund av sina kemikalier och återvinningssvårigheter.

XPS-skivor (extruderad polystyren) är fukttåliga, hållbara och lätta att arbeta med på plana ytor. Nackdelen är att de är styva och svåra att använda i böjda utrymmen, samt att de är syntetiska och mindre miljövänliga.

Ull, särskilt fårull, är ett naturligt material som andas och reglerar fukt. Det är även ett bra val för ljudisolering. Dess nackdelar inkluderar högre kostnader och behovet av behandling mot skadedjur och mögel.

Stenfiberull (Rockwool) är ett robust och brandsäkert material som klarar extrema temperaturer och fungerar bra som både värme- och ljudisolering. Dock är det tungt, svårarbetat och kliande, samt mindre miljövänligt.

Glasfiberull är ett billigt och lättinstallerat alternativ som isolerar bra mot både värme och ljud. Men det kan orsaka irritation vid hantering och är känsligt för fukt, vilket kräver en ångspärr.

Slutligen är skumgummi, såsom Armaflex, ett flexibelt och fukttåligt alternativ som är enkelt att applicera på oregelbundna ytor. Det är dock ett dyrare alternativ och känsligt för UV-ljus, vilket kan förkorta dess livslängd.

Thermofolie reflekterar både värme och kyla samtidigt som den är tålig och slitstark. Egentligen är det inte optimalt som huvudsaklig isolering, eftersom det kräver ett luftgap för att vara effektivt. Det kan dock vara ett alternativ för tillfälliga lösningar, till exempel solskydd för fönster.

Sammanfattningsvis, varje material har sina styrkor och svagheter, så valet bör baseras på vad som är viktigast för just din campervan: värmeisolering, ljuddämpning, kostnad eller miljöpåverkan.

Isoleringsmaterial

Förstå skillnaden mellan olika material

Sprayad Isolering – Enkelhet i en Burk

Sprayisolering är ett effektivt alternativ för den som inte har något emot lite kladd och en mer permanent lösning.

Fördelar:

  • Sprayad isolering, ofta polyuretanbaserad, är populär tack vare hur smidigt den appliceras. Du sprayar bara på det, och det expanderar och fyller ut alla små håligheter. Det är som att måla på ett lager varm kram runt din campervan.

  • Den ger bra täckning och minimerar risken för köldbryggor, då den fyller även de svåraste hörn.

  • Anpassar sig till böjda ytor


Nackdelar:

  • Sprayad isolering är inte det mest miljövänliga valet, och den är svår att återanvända om du bestämmer dig för att göra om din inredning.

  • Det kan också vara dyrt, speciellt om du anlitar en professionell för att spraya det jämnt över alla ytor.
    _

R-värde: 6,5 per centimeter.

U-värde: Sprayisolering har ett relativt lågt U-värde (bra isolering) kring 0,02–0,03 W/m²K, vilket innebär att den ger utmärkt värmeisolering.

Pris: Priset kan variera kraftigt beroende på om du gör det själv eller anlitar hjälp, men räkna med 100–300 kr per kvadratmeter.

Ull – Naturens Isolerande Superkraft

Fördelar:
  • Ull, särskilt fårull, är ett naturligt och hållbart val som också andas väl.

  • Den är biologiskt nedbrytbar och hjälper till att reglera fukt, vilket kan vara en stor fördel när du bor i ett utrymme med mycket kondens.

  • Ull isolerar både värme och ljud effektivt och är enkel att installera, då du kan klippa till och pressa in den i skåpbilens väggar och tak.
    _

Nackdelar:

  • Ull kan vara dyrare än syntetiska alternativ, och det finns en risk att den absorberar för mycket fukt om ventilationen inte är tillräcklig.

  • Dessutom kan den behöva behandlas för att vara motståndskraftig mot skadedjur (tänk malar!).

  • Impregnerat Ull innehåller 1–2 % giftiga halogenorganiska föreningar (malmedel). Ett alternativt sätt att skydda ullen är att blanda den med ett tunt skikt lera.

    _

U-värde: Ull har ett U-värde kring 0,035–0,045 W/m²K, vilket gör den till ett bra isoleringsmaterial, om än något högre än syntetiska alternativ.

Pris: Priset varierar från 150 till 400 kr per kvadratmeter beroende på var du köper den.

Stenfiberull – Robusten för Tuffare Klimat

Stenull är ett prisvärt och lättillgängligt isoleringsmaterial som är vanligt att använda i Sverige, men tänk på att skydda huden när du hanterar det.

Fördelar:

  • Stenfiberull (Rockwool) är ett hållbart och brandsäkert alternativ som klarar av både värme och kyla på ett effektivt sätt. Den är dessutom bra på att dämpa ljud och är resistent mot fukt.

  • Ett bra val om du ofta campar i kalla och fuktiga miljöer.

  • Relativt enkelt att installera, framförallt i ojämna och små ytor.
    _

Nackdelar:

  • Den är lite krånglig att arbeta med eftersom den kan kliar och dammar en del.

  • Släpper ifrån sig fibrer

  • Fundera över ångspärr. Läs mer under Kondens och Fukt
    _

R-värde: 3,0 per centimeter

U-värde: Stenfiberull har ett U-värde på cirka 0,034–0,036 W/m²K och

Pris: Kostar runt 70–150 kr per kvadratmeter, vilket gör det till ett relativt prisvärt alternativ med bra isoleringsförmåga.

Glasfiberull – Den Gamla Klassiker

Fördelar:

  • Glasfiberull är ett billigt och lättillgängligt material som också är effektivt på att isolera både värme och ljud. Det är lätt att klippa och passa in i skåpbilen.

  • Den har funnits i decennier och är beprövad både i hus och bilar.

  • Relativt enkelt att installera, framförallt i ojämna och små ytor.

    _

Nackdelar:

  • Precis som stenfiberull kan glasfiberull klia och damma en hel del. Den är inte heller särskilt fuktbeständig och kan bli tung när den suger upp vatten, vilket kan leda till mögelproblem.

  • Kräver en ångspärr för att skydda mot fukt och kondens.

    _

U-värde: Glasfiberull har ett U-värde på omkring 0,035–0,040 W/m²K

Pris: Kostar runt 50–100 kr per kvadratmeter, vilket gör det till ett billigt alternativ men med några risker att ha i åtanke.

XPS Skivor – Styva men Effektiva

Fördelar:

  • XPS (Extruderad Polystyren) är ett styvt skivmaterial som är lätt att arbeta med, särskilt för plana ytor som golv och väggar.

  • Det är mycket motståndskraftigt mot fukt och mögel och ger ett bra värmeskydd.

  • Det är också relativt lätt och tåligt, vilket gör det till ett populärt val bland vanbyggare som söker en enkel, prisvärd lösning.

    _

Nackdelar:

  • Materialet är styvt och kan vara svårare att använda i kurvade eller oregelbundna utrymmen. Kan skapa luftfickor på ojämna ytor, vilket kan leda till kondens.

  • XPS är också inte särskilt miljövänligt och kan avge skadliga ämnen vid förbränning. Vid produktion släpps ca 3,71 kg CO/kg ut.

  • Det kan behöva kompletteras med andra typer av isolering på svåråtkomliga ställen.

    _

R-värde: 5,0 per centimeter

U-värde: XPS har ett U-värde på cirka 0,03 W/m²K, vilket gör det till ett utmärkt isoleringsmaterial.

Pris: Priset ligger på runt 100–200 kr per kvadratmeter beroende på tjocklek och kvalitet.

Skumgummi – Lätt och Flexibelt

Fördelar:

  • Skumgummi, såsom Armaflex eller liknande material, är lätt att arbeta med och kan enkelt böjas och formas för att passa olika ytor. Det ger bra isolering och fungerar också som ett visst ljuddämpande material.

  • Det är också fuktbeständigt, vilket gör det till ett bra alternativ i utrymmen där kondens kan vara ett problem.

    _

Nackdelar:

  • Skumgummi är dyrare än flera andra isoleringsmaterial, och det ger inte lika effektiv isolering mot kyla som t.ex. stenfiber eller XPS.

  • Det kan också vara känsligt för UV-ljus och behöva skyddas om det används i utsatta områden.

    _

U-värde: Skumgummi har ett U-värde på cirka 0,035–0,045 W/m²K och

Pris: Kostar runt 200–400 kr per kvadratmeter, vilket gör det till ett dyrt men flexibelt och lättanvänt material.

Campervan camp with two people
Campervan camp with two people
  • Kan deformera panelerna om det appliceras för tjockt

  • Kladdigt att applicera

  • Blockerar mekanismer om inga försiktighetsåtgärder vidtas (t.ex. dörrar)

Camper van living vanlife
Camper van living vanlife
Camper van near sea
Camper van near sea

Våra tankar: Material vi undviker

Återvunnen denim

Materialet är i sig ett bra isoleringmaterial, men det absorberar och håller kvar fukt, vilket kan leda till mögelproblem över tid. Dessutom är det relativt svårt att få tag i här vi bor.

Glasfiber

Glasfiber är också fuktabsorberande och har samma problem som denim när det gäller fukt och mögel. Även om det är den billigaste isoleringen att köpa in, så blir det lätt snabbt frustrerande att arbeta med i ett trångt utrymme.

Isoleringsfärg

I Sverige är det inte speciellt vanligt med denna metod, även om idéen lätt låter lockande så finns det inga starka belägg för dess isoleringsförmåga är såpass bra, snarare finns det dem som säger att den har försumbar isoleringsförmåga.

Summering

Att välja rätt isoleringsmaterial för din campervan handlar om att förstå olika typer av värmeöverföring och hitta material som passar dina behov. Det finns inga perfekta lösningar, men genom att kombinera olika isoleringsmetoder kan du skapa en effektiv och bekväm miljö.

Se till att materialet är lätt att installera, har bra R-värde och hanterar fukt på ett bra sätt. Kom ihåg: den bästa isoleringen är den som fungerar för just dina äventyr!

Del 3 - Hur isolerar man en Campervan? Allas åsikter räknas

Nu när vi har gått igenom de vanligaste isoleringsmaterialen och vad U-värde egentligen innebär och innan det förklarade vi hur vi får en mer trivsam miljö genom att buller och ljudreducering i vårt nya hem.

Nu ska vi gå in på den sista delen, dem vanligaste uppsättningarna av isolering och tro mig, detta är ett minfält fyllt av olika åsikter. Förhoppningsvis har du nu en bättre grundläggande förståelse för vad som passar bäst i din campervan och är redo för finalen.